OM OSS - RIDDARHUSSALEN OCH KONSTNÄRLIG LEDAREStockholm Chamber Music arrangerar kammarmusikkonserter i Stockholm. Efter 3 år i KARL XV-salen på Stockholms Slott, i ett samarbete med Royal Festivals, flyttade vi 2018 till Riddarhuset för konserter i underbara Riddarhussalen!


Väggarna i Riddarhussalen täcks av 2 331 vapenplåtar i koppar vilket ger en ovanligt fin akustik. Kulturevenemangen här följer för övrigt en gammal god tradition. Direktionen gav redan på tidigt 1700-tal sitt medgivande till den ”svenska musikens fader” Johan Helmich Roman att anordna offentliga konserter i Riddarhussalen. De så kallade kavaljerskonserterna, uppförda av adliga amatörer, lär för övrigt ha lett till att Gustav III instiftade Kungliga Musikaliska Akademien 1771.


Plafondmålningen i taket utfördes på 1670-talet av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrahl. Den anses vara ett av Ehrenstrahls bästa verk. Riddarhussalen användes som lokal för adelns riksdagar 1668-1866 och i dag samlas adelsmötet där vart tredje år. Vapenplåtarna är hängda efter rang, nummerordning och introduktionsår.

KONSTNÄRLIG LEDARE

David Härenstam

David Härenstam har efter att ha avslutat sina högre musikerstudier med en Advanced Diploma för Professor John Mills vid Royal Welsh College of Music and Drama, medverkat på många CD, radio och TV inspelningar. Han har turnerat i Europa, Kina och Australien som solist och i olika ensembler. Musik som sträcker från Argentinsk tango och klassisk musik till nutida konstmusik.

David har också spelat in sju skivor i eget namn som prisats av internationell press, och medverkat på inspelningar med ett stort antal musiker från cellisten Andreas Brantelid och violinsten Nils-Erik Sparf till Nya Zeeländska sångerskan Sophie Moleta eller Dramatenskådespelerskan Stina Ekblad.


'); fbq('track', 'PageView');