KONSERTPROGRAM 2023


Söndag 7 maj kl 16.00, Riddarhuset

Balada para un Loco - Tangons sånger med Susanna Levonen

Norrlandsoperans egen solist, sopranen Susanna Levonen och den klassiska gitarristen David Härenstam presenterar sin egen hyllning till den store tangomästaren Astor Piazzolla, en kompositör och bandoneonist vars musik aldrig slutar beröra! Levonen & Härenstam möter en av landets mest framstående violinister, Nils-Erik Sparf,Kungliga Hovkapellets soloflöjtist Peter Fridholm och kontrabasisten Lauri Antila.


Det blir en oförglömlig söndag i Piazzollas fotspår! Piazzolla förändrade inte bara en hel genre utan spred också sin tangon över hela världen och in i de musikaliska finrummen. Musikaliskt knöt Piazzolla från och med 1950-talet an till såväl jazz som den tidens konstmusik och lämnade därmed den traditionella tangon till förmån för den nya stil som kom att benämnas tango nuevo. Under kvällens konsert får vi höra allt

från lite mer ovanliga stycken av Piazzolla till kända älskade stycken som exempelvis sångerna Oblivion, Balada para un loco och Los pájaros perdidos. Det blir även tangos av andra kopositörer som Raúl Fernández Siro och Kurt Weill samt en nykomponerad hyllning till Piazzolla av kompositören Stefan Klaverdal!


Susanna Levonen är född i Tammerfors och har studerat i både Sverige och Finland. Hon hör till den fasta ensemblen vid Norrlandsoperan, men har även sjungit vid Malmö Opera, Folkoperan, Göteborgsoperan och har gästat orkestrar och operahus i bl a Tyskland, Österrike, Belgien och Uruguay. Hon har prisats för starka rollporträtt såsom Salome, Carmen, Marie i Wozzeck, Amneris i Aida och Eboli i Don Carlo. För sin Sieglinde i Valkyrian på Wermland Opera nominerades hon till Årets sångerska av Opernwelt. 2015 turnerade Susanna

i Argentina och Uruguay, där hon även väckte uppmärksamhet med sin tango och har sedan dess

sjungit Piazzolla både i ensemble och med orkester.


Söndag 21 maj kl 16.00, Riddarhuset

Weberkvartetten - från Mozart till Samisk jojk

En av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter bjuder på en konsert i mångfalldens tecken! Allt från Mozarts Stråkkvartett i G-dur, K. 387 till nutida konstmusik. Hur låter det när Samisk Jojk låter sig inspireras av Steve Reich, Sonny Rollins och klanger av Beethoven? I Johan Ramströms stycke skrivet direkt till Weberkvartetten får ni svaret! I Mosaic Variations av Clarice Assad för stråkkvartett och gitarr får vi höra när jazz, folkmusik och nutida konstmusik blandas. Weberkvartetten har deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom In Between Music Festival, Sandviken Kammarmusikfestival, Gotland Chamber Music Festival, Korsholm Music Festival, Båstad Kammarmusikfestival och Musical Gardens Warsaw och gjort CD- radio- och TV-inspelningar, bl.a. SVT:s ”Veckans konsert”. De är flitiga ambassadörer för nutida musik och har beställt verk av ett flertal svenska tonsättare såsom Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Fredrik Högberg och Jonas S Bohlin.


Kvartetten gillar att utforska andra genrer och kulturer och som Quartet in Residence på Murberget, Länsmuseet Västernorrland (2005-2010) lade de en grund för att utveckla och genomföra unika gränsöverskridande projekt. Deras oavbrutna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige- och Europapremiärer.


Weberkvartetten
Ronnie Weber, violin 1
Ellinor Weber, violin 2
Patrik Eriksson, viola
Bekhbat Tsagaanchuluun, cello

Gäst; David Härenstam, gitarr

Söndag 28 maj kl 16.00, Riddarhuset

The Classics Revisited - Beethovens 9:a med

Minna Weurlander & GLO!

Accordeon-virtuosen Minna Weurlander, operasångerskan Lisa Hansson och festivalens konstnärlige ledare, gitarristen David Härenstam möter den internationellt erkände tonsättaren och kompositören Stefan Klaverdal på elektronik och ljudkonst. Förutom en rad klassiska verk i ny tappning hör vi också musik av Stefan Klaverdal som på olika sätt är inspirerade av eller omarbetningar av kända klassiska verk. Hur låter Mozart och Bach på instrument och dator? Kan man spela Nielsen baklänges? Vad händer om man låter regndroppar styra en pianomelodi?


Minna Weurlanderföddes och växte upp i Finland men musiken förde henne till Sverige. Hon anses idag som en av Europas främsta accordeonister och arbetar med symfoniorkestrar, stråkkvartetter och teatrar i stora delar av världen.


Efter paus kommer vi att för höra Beethovens nionde symfoni(!)i en fri tolkning av kompositören Leif Jordansson och The Great Learning Orchestra med Minna Weurlander som gäst!


2020 var det 250 år sedan Ludvig van Beethoven föddes. Detta firades världen över med konserter, seminarier och festligheter. GLO ville göra en egen hyllning genom att göra en egen omtolkning av stycket. På grund av den rådande pandemin så fick medlemmarna spela in sina egna stämmor utifrån elektroniskt processade filer av originalmusiken. Som tillägg fick var och en göra en research på tidsandan när stycket skrevs. Det resulterade i uppläsningar från brev, citat från tänkare från samma tid och fria associationer. Dessutom adderades material och arbetssätt från The Beatles 9:a:  Revolution 9 (2020 var det 50 år sedan The Beatles splittrades). Uruppförandet av stycket spelades sommaren 2020 på festivalen Inbetween Music Festival med en mindre ensemble som spelade tillsammans med de inspelade ljuden.


Nu kommer för första gången GLO att framföra verket med en större kammarensemble och barnkör,

tillsammans med förinspelade ljud. Så som det var tänkt från början. Det blir ett utforskande

av klanger från originalkompositionen men bearbetade, improviserade och rytmiserade. Sats 3

och 4 övergår i live-tolkningar av stycket som avslutas med ”Ode till glädjen” som vore den

spelad av Charlie Hadens Liberations Orchestra. Missa inte detta!

Tidigare konserter:

Beethoven på Broadwood 

Anna Paradiso,hammarklaver “Broadwood 1802”, Kristina Hammarström, mezzosopran, Maria Lindal, tidstypisk violin

(inställd pga Corona)


2 juni -2021

Tango nuevo!

Kjell Fagéus, klarinett, Peter Fridholm, tvärflöjt, David Härenstam, gitarr


9 juni

Wirénkvartetten spelar Magdalena Sirmen, Anna-Lena Laurin & Molly Kien


16 juni

Johann Sebastian Bach på Riddarhuset

Julia Crowell, flöjt

Nils Klöfver, gitarr och altgitarr

9/10- 2019  kl 19:00 - 2019

Treitlerkvartetten


16/10 kl 19:00 - 2019

Trio Brantelid Härenstam Sparf - 

Paganini, Mozart, Bach och Klezmer! 

Gästsolist; Emil Jonason20/10 kl 16:00 

Nature! 

Kammarmusikaliska uruppföranden och vild tango

Karin Lovelius, mezzosopran 

Sareidah Hildebrand, flöjt

Joakim Lundström, gitarr

Suranjana Ghosh, tablas  

Mattias Rodrick, cello 

David Härenstam, gitarr

Peter Fridholm, flöjt

14 December -18 Kl: 19:00

Duo Dēlinquō

Peter Fridholm - Tvärflöjt, soloflöjtist i Kungliga Hovkapellet

David Härenstam - Gitarr8 December -18 Kl: 19:00, 2018

Fridas Visor av Birger Sjöberg


16 December 2018 Kl:16:00

All in Twilight

Jazzpianisten Peter Knudsen

Gitarristen David Härenstam

13 maj 2018 kl 14:00


DAGEN SVALNAR 

Edith Södergran i dikt och ton

24 maj 2018 kl 19:00


HOMMAGE Á J H ROMAN

En musikalisk hyllning till den svenska musikens fader

17 maj 2018 kl 19:00


I EN MUSIKALISK SPEGELSAL/         VILLA-LOBOS GITARRKONSERT

Med sångaren Henrik Hugo


Musik av bland andra:

Johan Helmich Roman, Erland von Koch, Staffan Storm och Astor Piazzolla.

Musik: Toru Takemitsu, Heitor Villa-Lobos, Erland von Koch och Astor Piazzolla.


Skådespelerskan Stina Ekblad och kammartrioPer Gross, Treitlerkvartetten och David Härenstam

En musikalisk hyllning till den svenska musikens fader som en gång i tiden startade konsertverksamhet i Riddarhuset.


Dan Laurin - blockflöjt

Anna Paradiso - cembalo

Mats Olofsson - cello

Henrik Frendin - viola

'); fbq('track', 'PageView');