Norrlandsoperans egen solist, sopranen Susanna Levonen och den klassiska gitarristen David Härenstam presenterar sin egen hyllning till den store tangomästaren Astor Piazzolla, en kompositör och bandoneonist vars musik aldrig slutar beröra! Levonen & Härenstam möter en av landets mest framstående violinister, Nils-Erik Sparf,Kungliga Hovkapellets soloflöjtist Peter Fridholm och kontrabasisten Lauri Antila.
Det blir en oförglömlig söndag i Piazzollas fotspår! Piazzolla förändrade inte bara en hel genre utan spred också sin tangon över hela världen och in i de musikaliska finrummen. Musikaliskt knöt Piazzolla från och med 1950-talet an till såväl jazz som den tidens konstmusik och lämnade därmed den traditionella tangon till förmån för den nya stil som kom att benämnas tango nuevo. Under kvällens konsert får vi höra allt
från lite mer ovanliga stycken av Piazzolla till kända älskade stycken som exempelvis sångerna Oblivion, Balada para un loco och Los pájaros perdidos. Det blir även tangos av andra kopositörer som Raúl Fernández Siro och Kurt Weill samt en nykomponerad hyllning till Piazzolla av kompositören Stefan Klaverdal!
Susanna Levonen är född i Tammerfors och har studerat i både Sverige och Finland. Hon hör till den fasta ensemblen vid Norrlandsoperan, men har även sjungit vid Malmö Opera, Folkoperan, Göteborgsoperan och har gästat orkestrar och operahus i bl a Tyskland, Österrike, Belgien och Uruguay. Hon har prisats för starka rollporträtt såsom Salome, Carmen, Marie i Wozzeck, Amneris i Aida och Eboli i Don Carlo. För sin Sieglinde i Valkyrian på Wermland Opera nominerades hon till Årets sångerska av Opernwelt. 2015 turnerade Susanna
i Argentina och Uruguay, där hon även väckte uppmärksamhet med sin tango och har sedan dess
sjungit Piazzolla både i ensemble och med orkester.
En av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter bjuder på en konsert i mångfalldens tecken! Allt från Mozarts Stråkkvartett i G-dur, K. 387 till nutida konstmusik. Hur låter det när Samisk Jojk låter sig inspireras av Steve Reich, Sonny Rollins och klanger av Beethoven? I Johan Ramströms stycke skrivet direkt till Weberkvartetten får ni svaret! I Mosaic Variations av Clarice Assad för stråkkvartett och gitarr får vi höra när jazz, folkmusik och nutida konstmusik blandas. Weberkvartetten har deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom In Between Music Festival, Sandviken Kammarmusikfestival, Gotland Chamber Music Festival, Korsholm Music Festival, Båstad Kammarmusikfestival och Musical Gardens Warsaw och gjort CD- radio- och TV-inspelningar, bl.a. SVT:s ”Veckans konsert”. De är flitiga ambassadörer för nutida musik och har beställt verk av ett flertal svenska tonsättare såsom Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Fredrik Högberg och Jonas S Bohlin.
Kvartetten gillar att utforska andra genrer och kulturer och som Quartet in Residence på Murberget, Länsmuseet Västernorrland (2005-2010) lade de en grund för att utveckla och genomföra unika gränsöverskridande projekt. Deras oavbrutna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige- och Europapremiärer.
Weberkvartetten
Ronnie Weber, violin 1
Ellinor Weber, violin 2
Patrik Eriksson, viola
Bekhbat Tsagaanchuluun, cello
Gäst; David Härenstam, gitarr
Accordeon-virtuosen Minna Weurlander, operasångerskan Lisa Hansson och festivalens konstnärlige ledare, gitarristen David Härenstam möter den internationellt erkände tonsättaren och kompositören Stefan Klaverdal på elektronik och ljudkonst. Förutom en rad klassiska verk i ny tappning hör vi också musik av Stefan Klaverdal som på olika sätt är inspirerade av eller omarbetningar av kända klassiska verk. Hur låter Mozart och Bach på instrument och dator? Kan man spela Nielsen baklänges? Vad händer om man låter regndroppar styra en pianomelodi?
Minna Weurlanderföddes och växte upp i Finland men musiken förde henne till Sverige. Hon anses idag som en av Europas främsta accordeonister och arbetar med symfoniorkestrar, stråkkvartetter och teatrar i stora delar av världen.
Efter paus kommer vi att för höra Beethovens nionde symfoni(!)i en fri tolkning av kompositören Leif Jordansson och The Great Learning Orchestra med Minna Weurlander som gäst!
2020 var det 250 år sedan Ludvig van Beethoven föddes. Detta firades världen över med konserter, seminarier och festligheter. GLO ville göra en egen hyllning genom att göra en egen omtolkning av stycket. På grund av den rådande pandemin så fick medlemmarna spela in sina egna stämmor utifrån elektroniskt processade filer av originalmusiken. Som tillägg fick var och en göra en research på tidsandan när stycket skrevs. Det resulterade i uppläsningar från brev, citat från tänkare från samma tid och fria associationer. Dessutom adderades material och arbetssätt från The Beatles 9:a: Revolution 9 (2020 var det 50 år sedan The Beatles splittrades). Uruppförandet av stycket spelades sommaren 2020 på festivalen Inbetween Music Festival med en mindre ensemble som spelade tillsammans med de inspelade ljuden.
Nu kommer för första gången GLO att framföra verket med en större kammarensemble och barnkör,
tillsammans med förinspelade ljud. Så som det var tänkt från början. Det blir ett utforskande
av klanger från originalkompositionen men bearbetade, improviserade och rytmiserade. Sats 3
och 4 övergår i live-tolkningar av stycket som avslutas med ”Ode till glädjen” som vore den
spelad av Charlie Hadens Liberations Orchestra. Missa inte detta!
Karin Lovelius, mezzosopran
Sareidah Hildebrand, flöjt
Joakim Lundström, gitarr
Suranjana Ghosh, tablas
Mattias Rodrick, cello
David Härenstam, gitarr
Peter Fridholm, flöjt
14 December -18 Kl: 19:00
Duo Dēlinquō
Peter Fridholm - Tvärflöjt, soloflöjtist i Kungliga Hovkapellet
David Härenstam - Gitarr
8 December -18 Kl: 19:00, 2018
16 December 2018 Kl:16:00
All in Twilight
Jazzpianisten Peter Knudsen
Gitarristen David Härenstam
Edith Södergran i dikt och ton
En musikalisk hyllning till den svenska musikens fader
Med sångaren Henrik Hugo
Musik av bland andra:
Johan Helmich Roman, Erland von Koch, Staffan Storm och Astor Piazzolla.
Musik: Toru Takemitsu, Heitor Villa-Lobos, Erland von Koch och Astor Piazzolla.
Skådespelerskan Stina Ekblad och kammartrio
Per Gross, Treitlerkvartetten och David Härenstam
En musikalisk hyllning till den svenska musikens fader som en gång i tiden startade konsertverksamhet i Riddarhuset.
Dan Laurin - blockflöjt
Anna Paradiso - cembalo
Mats Olofsson - cello
Henrik Frendin - viola
C H A M B E R M U S I C
Konstnärlig ledare:
David Härenstam