C H A M B E R M U S I C
Följ med på en musikalisk resa genom fyra sekler och flera världsdelar, när solistprisvinnaren Laura Michelin och en av Sveriges allra främsta gitarrister David Härenstam låter gitarr och flöjt föra publiken från C.P.E. Bachs livfulla Hamburgersonat och Anna Bonns ornamenterade barock, till Erland von Kochs rytmiska och färgstarka Canto e Danza! Sedan åker vi vidare till Buenos Aires och Astor Piazzollas intensiva och berättande Tango! Ett program fyllt av kontraster, virtuositet och klangrik skönhet – i den stämningsfulla miljön på Riddarhuset.
OBS! Du kan köpa biljetter till enstaka konserter eller 'Konsertpaket' vilket är alla tre konserterna till reducerat pris.
Musiker:
Laura Michelin, flöjt, har sedan ung ålder utmärkt sig nationellt och internationellt och utbildad i Stockholm och München. Laura debuterade som solist tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester 2020 då hon vann det prestigefyllda Solistpriset – Sveriges största pris för unga instrumentalister och sångare.
Denna utmärkelse blev ett startskott i karriären som vid det här laget kantas av solistuppdrag med flertalet av Sveriges orkestrar och ensembler. Hon har framträtt på kammarmusikscener över hela landet och ses även som soloflöjtist i Sveriges Radios Symfoniorkester.
David Härenstam, gitarr, har efter en Advanced Diploma för Professor John Mills spelat in och medverkat på en lång rad internationellt framgångsrika skivor och medverkat i radio och TV. David är också konstnärlig ledare för två kammarmusikfestivaler och har turnerat i Kina, Australien och Europa.
Det djupblå havet - i ständig rörelse, ombytligt, glittrande, lugnt, stormande, härjande, hägrande, skummande, argsint. En sinnebild för avstånd, saknad, stormar, drömmar, stillhet, tystnad och den stora avgrunden.
Den internationellt verksamma mezzosopranen Annastina Malm dyker tillsammans med några av de klarast lysande stjärnorna på den svenska barockhimlen ned i det stora blå och stöter på en hel uppsjö av mytologiska figurer i ett kontrastrikt program med några av barockens mest spännande tonsättare, kända och mer okända.
Vad skriker egentligen Dido efter Aeneas när hon ser hur han seglar vidare mot Italien och därigenom lämnar henne att dö? Zeus straffar det lyckligt gifta paret Alcyone och Ceix för deras högmod genom att döda Ceix med en blixt när han är ute på havet. Det leder till att även Alcyone kastar sig ut i havet för att dö. Då väcks gudarnas medkänsla, så de bestämmer sig för att förvandla paret till… ja, vadå? Och varifrån kommer uttrycket sötebrödsdagar? Leander simmar troget varje kväll över Hellesponten för att träffa sin älskade Hero. En stormig natt slocknar facklan som Hero har satt upp för att visa honom vägen. Hittar han fram ändå?
Musiker:
Annastina Malm, sång, debuterade som Rosina i Barberaren i Sevillaoch har sedan dess haft en aktiv karriär på Europas opera- och konsertscener. Hon har medverkat i internationella produktioner som Siroe re di Persiavid Händelfestspielen i Halle och L’Incontro improvvisomed Orfeo Barockorchester, inspelad för CPO 2023. Med ett starkt intresse för det konstnärliga gränslandet skapar hon egna projekt där musik möter filosofi, bildkonst och litteratur. Hon har även regisserat, bland annat den kritikerrosade Les Grandes Nuitspå Vadstena-Akademien.
Kristine West, flöjter, har efter en master i tidig musik etablerat sig som en av Sveriges främsta flöjtister. Hon har släppt tre hyllade soloalbum och är en flitigt anlitad solist och ensemblemusiker, både nationellt och internationellt.
Catalina Langborn, violin, är en mångsidig barockviolinist. Hon är medlem i Drottningholms Barockensemble och Orfeus Barock och spelar regelbundet på bland annat Drottningholms Slottsteater. Hon turnerade nyligen i Australien med Duo Langborn/Wendel, vars debutalbum Nordic Moods and Baroque Echoes släpptes 2024.
Mime Yamahiro Brinkmann, cello, har turnerat i över 40 länder, inklusive solistframträdanden på Carnegie Hall och St. Martin in the Fields. Hon är prisad för sin musikalitet och kreativitet, och skapar ofta konceptuella program där musik möter rörelse, ljus och text.
Marcus Mohlin, cembalo, är en eftertraktad cembalist med passion för barockens uttryck och en naturlig känsla för samspel. Han turnerar flitigt i Europa och har spelat med ensembler som Concerto Copenhagen, Drottningholms Barockensemble och Camerata Øresund.
Monbijoukvartetten har snabbt gjort sig ett namn som en av Skandinaviens mest lovande unga kvartetter! Kort efter sina första framträdanden vann de kammarmusiktävlingen Ung & Lovande och har under åren gjort sig kända som en av de bästa och mest eftertraktade kvartetterna i Sverige idag. Kvartetten spelar ett klassiskt program av Debussy, kvartett i g moll, och Beethovens Op. 59:1 i F-dur. Efter paus väntar en nyskriven gitarrkonsert av tonsättaren Stefan Klaverdal. Klaverdals musik rör sig obehindrat mellan konstmusik, jazz och elektroniska element, i denna konsert utforskas gränserna mellan det akustiska och det elektroniska, det improviserade och det notbundna. Gitarrens varma klang får möta stråkarnas intensitet och subtila elektroniska texturer i en musikalisk berättelse fylld av överraskningar och oväntade möten. En kväll där det välbekanta möter det oväntade – en musikalisk resa för den nyfikna lyssnaren!
Musiker:
Monbijoukvartetten:
Marcus Bäckerud, violin
Alexander Hencz Chojecki, violin
Oscar Edin, viola
Kristian Hencz Chojecki, cello
-
David Härenstam, gitarr
Stefan Klaverdal, elektronik
Tidigare konserter:
2025:
16 mars, Stadsmuseet Stina Ekblad tolkar August Strindberg
23 mars, Stadsmuseet Kammarmusik till tonerna av J. H. Roman! Dan Laurin & Anna Paradiso Laurin
30 mars, Kammarmusik till tonerna av J.S. Bach och hans barn! Laura Michelin, Per Gross m.fl.
6 april, Stadsmuseet, Kammarmusik och Tango! Jens Lundberg, David Härenstam, Susanna Levonen
2024:
2023:
7 maj Balada para un Loco - Tangons sånger med Susanna Levonen
21 maj kl 16.00 Weberkvartetten - från Mozart till Samisk jojk
28 maj kl 16.00, Riddarhuset The Classics Revisited - Beethovens 9:a med Minna Weurlander & GLO!
Beethoven på Broadwood Anna Paradiso,hammarklaver “Broadwood 1802”, Kristina Hammarström, mezzosopran, Maria Lindal, tidstypisk violin (inställd pga Corona)
2 juni Tango nuevo! Kjell Fagéus, klarinett, Peter Fridholm, tvärflöjt, David Härenstam, gitarr
9 juni Wirénkvartetten spelar Magdalena Sirmen, Anna-Lena Laurin & Molly Kien
16 juni Johann Sebastian Bach på Riddarhuset Julia Crowell, flöjt & Nils Klöfver, gitarr och altgitarr
9/10 Treitlerkvartetten
16/10 Trio Brantelid Härenstam Sparf - Gästsolist; Emil Jonason
20/10 kl 16:00 Nature! Kammarmusikaliska uruppföranden
8/12 Fridas visor av Birger Sjöberg
14 December Duo Dēlinquō
16 December All in Twilight, Musik av Toru Takemitsu
13 maj DAGEN SVALNAR Edith Södergran i dikt och ton med Stina Ekblad
17 maj 2018 kl 19:00 I EN MUSIKALISK SPEGELSAL/ VILLA-LOBOS GITARRKONSERT Per Gross m. fl.
24 maj HOMMAGE Á J H ROMAN Dan Laurin & Anna Paradiso m.fl.
C H A M B E R M U S I C
Konstnärlig ledare:
David Härenstam