KONSERTPROGRAM 2024

Söndag 5 maj kl 13.00, Sevenbomsalen, Stockhoms Stadsmuseum

Negar Zarassi! Jorden runt med destination Stockholm!

Stockholm Chamber Music flyttar in på Stadsmuseet!

I seriens första konsert möter vi ingen mindre än den svensk-iranska stjärn­sopranen Negar Zarassi.

Med sin varma och uttrycksfulla röst har Negar Zarassi berört miljontals med sin sång. Oavsett om det är stora tv-produktioner med miljonpublik eller en liten scen med intimt upplägg når hon fram till åhörarnas hjärtan. Med sitt fylliga sound och sin unika förmåga att alltid skapa närvaro har hon engagerats som solist av bland annat Göteborgs Symfoniker och Malmö Opera. Hennes solokonserter på Storan och Stenhammarsalen i Göteborg under hösten -23, blev snabbt slutsålda.

Under konserten får du höra henne framföra allt från klassiska operaarior av exemplevis Mozart och Schubert till persiska folksånger och visor i kammarmusikformat. Det blir även spansk musik med Manuel de Falla´s ”Siete canciones populares españolas”, en rad folksånger arrangerade av Benjamin Britten.

Negar Zarassi ackompanjeras av Emma Beskow på cello och David Härenstam på klassisk gitarr.

Söndag 12 maj kl 13.00, Sevenbomsalen, Stockhoms Stadsmuseum

Hälsningar från Italien! 

Ensemble Vox Musarum med sopranen Noora Karhuluoma

Seriens andra konsert är en berättelse som genom musik sprider kultur och kännedom om 1600-1700-talens samhälle och estetik i Stockholm med 'den svenska musikens fader', tillika Stockholms kompositören, J.H. Roman i fokus! Under sina många resor till Italien träffade Johann Helmich Roman många bland dåtidens mest berömda musiker och tonsättare. Vi får under denna konsert möjlighet att bekanta oss med de tonsättare som påverkade honom och den musikstil som han hämtade hem till Stockholm. På ett jordnära sätt berättar Noora Karhuluoma och Ensemblen om musiken, instrumenten samt deras historiska kläder som de bär, och klädernas syfte.


Ni får också under denna konsert uppleva ett uruppförande av kompositören Stefan Klaverdal som bygger på J.H. Romans musik! Kompositören skriver själv: Jag vill använda Romans musik som utgångspunkt och med olika kompositionstekniker filtrera fragment från hans musik till att bilda något helt nytt.

Sopranen Noora Karhuluoma har en lyrisk stämma med ett ovanligt brett omfång och en pärlande klar klang. Hon är utbildad på opera- och musikhögskolor i Helsingfors, Stockholm, Bryssel och Göteborg och har därutöver specialiserat sig som liedsångerska. Noora debuterade i 2015 vid Malmö Opera som Donna Anna i Mozarts Don Giovanni och är en ofta anlitad oratoriesolist. Noora har uppträtt med bland andra Opus X (Finland), Camerata Nordica och Cappella Strumentale del Sacro Monte Calvario (Italien). Sedan 2016 har hon valt att fokusera på kammarmusik som omfattar tidig musik, romanser, oratorier och opera i konsertformat. Hon har sjungit med olika orkestrar och ensembler i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Estland och Italien.


Ensemble Vox Musarum:

Noora Karhuluoma, sopran

Hanna Thiel, viola da gamba

Marco Bonacci, cembalo

Söndag 26 maj kl 13.00, Sevenbomsalen, Stockhoms Stadsmuseum

Christian Svarfvar! Från Bach till Schubert

Under seriens tredje konsert möter vi en av Skandinaviens absolut främsta violinister och fördjupar oss i Franz Schuberts berömda Arpeggione-sonat. Ett verk som bär med sig en sällsam och unik historia. Komponerad 1824 för ett ovanligt och numera sällsynt instrument som kallas "arpeggione" – en hybrid mellan gitarr och violoncell – har verket blivit en pärla inom den klassiska repertoaren för andra instrument. Sonaten utmanar musikerna att utforska en bred palett av känslouttryck, från djup sorgsenhet till upplyftande glädje, och skapar en unik musikalisk atmosfär som griper tag i lyssnaren.


Därefter tar vi er med på en fängslande upplevelse genom Rodolphe Kreutzers trio för violin, viola och gitarr, där instrumentens klangfärger förenas i harmonisk enighet. Här möts musikens magi och skapar en klangvärld av djup känsla och spelglädje.

Vi möter vidare Johann Sebastian Bachs fängslande värld av violinsonater. Dessa mästerverk bär med sig en enastående kombination av virtuositet och rik musikalisk uttrycksfullhet.

 

Vi avslutar i Stockholm med J.H. Roman ofta kallad 'den svenska musikens fader' och hans vackra triosonat i e-moll. En kompositör som, som ingen annan, satt sitt avtryck i Svenska musikhistorien.

Christian Svarfvar, violin

Den svenska violinisten Christian Svarfvar har etablerat sig som en av Skandinaviens mest intressanta och eftertraktade solister. Han är uppvuxen i en musikerfamilj och redan i tidig ålder visade Christian exceptionell talang. Endast 12 år gammal debuterade han i Mendelssohns violinkonsert tillsammans med Svenska Kammarorkestern. 2008 utseddes Christian Svarfvar till Rising Star av Stockholms konserthus och European Concert Hall Organization och sedan dess framträder han regelbundet med ledande symfoniorkestrar i Europa. Prisad för sin virtuositet och vackra ton har han uppträtt som solist i utsålda konserthus som Carnegie Hall i New York, Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein i Wien, Simon Bolivar Concert Hall i Caracas, Cité de La musiquei Paris, Kölner Philharmonie, Palais des Beaux arts i Bryssel, Seoul Art Center, Birmingham Symphony och Tjajkovskij Hall i Moskva.

 

Gäster:

Göran Fröst, viola

David Härenstam, klassisk gitarr

Söndag 2 juni kl 13.00, Sevenbomsalen, Stockhoms Stadsmuseum

Midnattssånger! Minna Weurlander och David Härenstam

Under seriens fjärde och sista konsert möter vi två av Sveriges främsta kammarmusiker i ett program som utmanar gränserna för vad kammarmusik kan vara! Förutom kända kompositörer som W.A. Mozart, Philip Glass och Astor Piazzolla får vi även specialskriven musik av Albert Schnelzer och unika tolkningar av kompositörer som Thelonious Monk, Duke Ellington och Pat Metheny!


Få instrument smälter samman bättre än gitarr och accordeon och få instrument har samma unika klang av nostalgi, smärta, glädje och drömskhet. Historiskt lika genrefria och samtidigt lika älskade av publiken. Ett virtuost kammarmusikprogram med en av Europas främsta accordeonisten Minna Weurlander i samspel med seriens konstnärliga ledare David Härenstam på klassisk gitarr. 

Minna Weurlander föddes och växte upp i Finland men musiken förde henne till Sverige. Hon anses idag som en av Europas främsta accordeonister och arbetar med symfoniorkestrar, stråkkvartetter och teatrar i stora delar av världen. 

David Härenstam har efter en Advanced Diploma för Professor John Mills spelat in och medverkat på en lång rad internationellt framgångsrika skivor och medverkat i radio och TV. David har turnerat som solist och kammarmusiker i Kina, Australien och Europa

Tidigare konserter:

2023

7 maj Balada para un Loco - Tangons sånger med Susanna Levonen


21 maj kl 16.00 Weberkvartetten - från Mozart till Samisk jojk


28 maj kl 16.00, Riddarhuset The Classics Revisited - Beethovens 9:a med Minna Weurlander & GLO!


Beethoven på Broadwood Anna Paradiso,hammarklaver “Broadwood 1802”, Kristina Hammarström, mezzosopran, Maria Lindal, tidstypisk violin (inställd pga Corona)


2 juni  Tango nuevo!  Kjell Fagéus, klarinett, Peter Fridholm, tvärflöjt, David Härenstam, gitarr


9 juni Wirénkvartetten spelar Magdalena Sirmen, Anna-Lena Laurin & Molly Kien


16 juni Johann Sebastian Bach på Riddarhuset Julia Crowell, flöjt & Nils Klöfver, gitarr och altgitarr


9/10 Treitlerkvartetten


16/10 Trio Brantelid Härenstam Sparf - Gästsolist; Emil Jonason


20/10 kl 16:00 Nature! Kammarmusikaliska uruppföranden


8/12 Fridas visor av Birger Sjöberg


14 December Duo Dēlinquō


16 December  All in Twilight, Toru Takemitsu


13 maj DAGEN SVALNAR Edith Södergran i dikt och ton med Stina Ekblad


17 maj 2018 kl 19:00 I EN MUSIKALISK SPEGELSAL/ VILLA-LOBOS GITARRKONSERT Per Gross m. fl.


24 maj HOMMAGE Á J H ROMAN Dan Laurin & Anna Paradiso m.fl.





'); fbq('track', 'PageView');